Tech
Law
Ideas
Tech
Law
Ideas
News

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά και επιχειρηματικά σας δεδομένα

Το 2017 παρατηρήθηκαν περίπου 16,7 εκατομμύρια περιπτώσεις κλοπής ταυτότητας στο διαδίκτυο, πρωτοφανές ποσοστό που ξεπέρασε και αυτό του 2016. Είναι προφανές ότι οι εγκληματίες βρίσκουν ολοένα και περισσότερους αποτελεσματικούς και συγκεκαλυμμένους τρόπους κλοπής δεδομένων. Εταιρίες όπως η Wells Fargo αλλά και η Google, μεταξύ άλλων, αναγκάστηκαν να έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρές συνέπειες εξαιτίας της απώλειας των δεδομένων των καταναλωτών τους και της παραβίασης της ιδιωτικής τους ζωής. Σε έναν τομέα όπως το δίκαιο, οι παραβιάσεις δεδομένων μπορούν να αποδειχθούν πιο επιζήμιες. Πώς μπορούν οι πελάτες να εμπιστευτούν δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία, τα οποία δεν μπορούν να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα; Είτε ψάχνετε τρόπους να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα, είτε ξεκινάτε την καριέρα σας ως ανεξάρτητος δικηγόρος, η προστασία των δεδομένων σας πρέπει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητές σας. Ευτυχώς, τηρώντας τα επακόλουθα βήματα, θα σας βοηθήσει να το επιτεύξετε.

Χρησιμοποιήστε VPN

Το VPN (Ιδιωτικό Ιδεατό Δίκτυο) είναι απαραίτητο τόσο για ιδιώτες, όσο και για επιχειρήσεις. Το VPN δημιουργεί μια ασφαλή δίοδο ανάμεσα σε εσάς, τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και τα δεδομένα που αποθηκεύετε. Όταν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, τα δεδομένα μεταδίδονται και προστατεύονται μέσω αυτής της διόδου. Αυτό σας επιτρέπει να πλοηγείστε στο διαδίκτυο ανώνυμα και με ασφάλεια, καθώς τα VPN χρησιμοποιούν ένα σύστημα κρυπτογράφησης για να κρύψουν τη διεύθυνση IP, τα email και τα τραπεζικά στοιχεία σας και κάνουν τις συζητήσεις με τους πελάτες σας ανεπίδεκτες αποκρυπτογράφησης. Η χρήση VPN είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Υπάρχουν πάρα πολλά διαθέσιμα VPNs στο διαδίκτυο, γι’αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να βρείτε το κατάλληλο. Αναζητήστε σχόλια δημοφιλούς λογισμικού VPN για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ένα αξιόπιστο προϊόν και επιλέξτε εκείνο που ανταπεξέρχεται στις ανάγκες σας.

Κρατήστε αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων σας

Ο νούμερο ένα λόγος απώλειας δεδομένων από επιχειρήσεις; Η δυσλειτουργία του hardware και του συστήματος, με περισσότερα από τα 2/5 των χρηστών να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η απώλεια των δεδομένων σας, εάν είστε δικηγόρος, μπορεί να είναι απλά καταστροφική. Φανταστείτε να πάθει βλάβη ο υπολογιστής σας ενώ δουλεύετε επί μήνες στην υπόθεση ενός πελάτη! Για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση, βρείτε έναν αξιόπιστο τρόπο για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας. Συνίσταται να ακολουθήσετε περισσότερα από ένα από τα παρακάτω βήματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε καμία σημαντική πληροφορία.

Ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα αρχεία σας είναι ασφαλή και προστατευμένα είναι να κρατήσετε έντυπα αντίγραφα τους σε ένα, ιδανικά αλεξίπυρο, χρηματοκιβώτιο. Η ασφάλεια των δεδομένων δεν είναι αστεία υπόθεση, καθώς μπορεί να σας κοστίσει περισσότερο από χρήματα σε πληθώρα καταστάσεων. Στην πραγματικότητα, είναι ο πιο πολύτιμος πόρος στον κόσμο. Ωστόσο, η χρήση θυρίδας ασφαλείας θα πρέπει να αποτελεί έσχατη λύση. Πραγματικά, είναι πολύ χρονοβόρο να ανακτήσετε όλα τα δεδομένα σας από τα έντυπα αντίγραφα. Είναι προτιμότερο να βρείτε έναν διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης, όπως το Dropbox ή το Backblaze, ώστε τα ηλεκτρονικά σας δεδομένα να είναι προσβάσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή, απ’όπου και αν βρίσκεστε. Εάν ανησυχείτε για την κλοπή δεδομένων ή θέλετε να τα κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, αποθηκεύστε τα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, τον οποίο θα τον κρατάτε είτε πάνω σας είτε σε κάποιο κρυφό σημείο. Πάντα θα πρέπει να κρατάυε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας με πλείονες του ενός τρόπους.

Επενδύστε σε ένα αξιόπιστο AntiVirus

Τα Anti-Virus (λογισμικά προστασίας κατά των ιών) είναι απαραίτητα για κάθε υπολογιστή που περιέχει σημαντικά αρχεία, πόσο μάλλον για υπολογιστές δικηγόρων. Τα κακόβουλα λογισμικά φτιαγμένα από εγκληματίες μπορούν να εισχωρήσουν κρυφά στον υπολογιστή σας μέσω μιας ιστοσελίδας ή ενός προγράμματος και να τον «μολύνουν» σταδιακά, με την μορφή κλοπής δεδομένων. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να σας ζητηθεί να πληρώσετε για να ανακτήσετε τα κλεμμένα σας αρχεία. Αποφύγετέ το με την χρήση ενός αξιόπιστου λογισμικού προστασίας κατά των ιών και με τακτικό έλεγχο για ιούς. Μην περιμένετε να σας ανιχνεύσει το κακόβουλο λογισμικό. Λάβετε πρωτοβουλία και ανακαλύψτε το εσείς, πριν αποπειραθεί να παραβιάσει τον υπολογιστή σας. Τα anti-virus σκανάρουν αναδρομικά ιστοσελίδες και αρχεία για επικίνδυνους ιούς, «σκουλήκια» ή διαδικτυακές επιθέσεις, ώστε να αποτρέψουν κάθε είδους παραβίαση. Τα λογισμικά anti-virus ενημερώνουν συχνά το μητρώο τους, για να εξασφαλίσουν τον εντοπισμό και την παρεμπόδιση κάθε νέου ιού.

Η δουλεία του δικηγόρου μπορεί να είναι αγχωτική, μα και συνάμα τρομερά ικανοποιητική. Όπως γνωρίζουν όλοι οι δικηγόροι, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις να πάει κάτι στραβά με έναν πελάτη. Είναι προτιμότερο να αποφύγετε δυσάρεστες συζητήσεις με πελάτες σχετικά με κλεμμένα ή χαμμένα δεδομένα με το να είστε προετοιμασμένοι για την απειλή αντί να την αγνοείτε. Η προστασία των υπολογιστών και των δεδομένων είναι πιο σημαντική στην εποχή μας απ’ότι στο παρελθόν και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα τόσο για ιδιώτες, όσο και για εταιρίες.

Κρατήστε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας, χρησιμοποιήστε VPN και επενδύστε σε ένα αξιόπιστο anti-virus για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

*Η μετάφραση έγινε από την Ελπίδα Δαλιέτου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. από το lawtechnologytoday.org για το analuseto.gr και το skiadopouloslaw.gr.

You might like