Tech
Law
Ideas
Tech
Law
Ideas
News

Διαδικασία έκδοσης κληρονομητηρίου

Η διαδικασία για την έκδοση κληρονομητηρίου προβλέπεται  στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας όπως  τροποποιήθηκαν με  το ν. 4055/2012.

Το δικαστήριο της κληρονομιάς, με αίτηση του κληρονόμου ή του καταπιστευματοδόχου ή του κληροδόχου ή του εκτελεστή διαθήκης, μπορεί να διατάξει την χορήγηση σχετικού πιστοποιητικού που να περιγράφεται το δικαίωμα επί της κληρονομιάς του αιτούντος. Η διαδικασία είναι γραπτή και αντικείμενο της δίκης είναι η έκδοση δικαστικής διαταγής (διάταξης). Το πιστοποιητικό που χορηγείται ύστερα από την διάταξη που Ειρηνοδίκη ονομάζεται κληρονομητήριο και δίνεται από το γραμματέα του Ειρηνοδικείου. Με αυτό βεβαιώνονται τα δικαιώματα των κληρονόμων, καταπιστευματοδόχων και κληροδόχων, όπως επίσης και οι εξουσίες του εκτελεστή διαθήκης.

H χορήγηση του κληρονομητηρίου μπορεί να πιστοποιεί το δικαίωμα των αιτούντων είτε εάν υπάρχει διαθήκη, είτε εάν η διαδοχή γίνεται εξ αδιαθέτου. Εφόσον υφίστανται παραπάνω από μια διαθήκη ή εκκρεμής δίκη που να προσβάλλει το κληρονομικό δικαίωμα των αιτούντων παραμένει η δυνατότητα έκδοσης με σχετική επισημείωση στο σώμα της διάταξης.

Δεν έχουν έννομο συμφέρον, και άρα δεν νομιμοποιούνται να ζητήσουν την έκδοση του πιστοποιητικού : α) ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, β) ο εκκαθαριστής της κληρονομιάς, γ) ο κληροδόχος που έχει μόνον ενοχικό δικαίωμα επί του αντικειμένου της κληροδοσίας, δ) ο βαρυνόμενος με καταπίστευμα κληρονόμος μετά την επαγωγή του καταπιστεύματος στον καταπιστευματοδόχο, και ε) ο κληρονόμος που έχει ήδη δηλώσει ότι δεν αποδέχεται την κληρονομιά.

Η διαδικασία χρειάζεται για την ολοκλήρωση της :

Α) Κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο από πληρεξούσιο δικηγόρο. Η διαδικασία είναι γραπτή και εκδίδεται διάταξη.

Β) Ανάρτηση της αίτησης (με την πράξη κατάθεσης) από το Γραμματέα του Ειρηνοδικείου για 10 ημέρες. Συνήθως μνημονεύεται πότε είναι η λήξη του 10ημερου.

Γ) Καθαίρεση της αναρτημένης αίτησης μετά την 10ημερη περίοδο. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομισθούν τα παρακάτω πιστοποιητικά, εκ των οποίων , τα δικαστικά
πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μετά την τελευταία ημέρα του δεκαημέρου:

i. Πιστοποιητικό μη δημοσίευσης διαθήκης από Ειρηνοδικείο (Απαιτείται και από το Πρωτοδικείο αν ο θάνατος είναι πριν τη 01-03-2013)
ii. Πιστοποιητικό μη αποποίησης του επίδικου δικαιώματος από Ειρηνοδικείο (Απαιτείται και από το Πρωτοδικείο αν ο θάνατος είναι πριν τη 01-03-2013)
iii. Πιστοποιητικό μη δημοσίευσης διαθήκης από το Πρωτοδικείο Αθηνών
iv. Πιστοποιητικό περί μη προσβολής του κληρονομικού δικαιώματος από Πρωτοδικείο
v. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
vi. Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
vii. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Όπως είπαμε, η διαδικασία είναι γραπτή και η ενασχόληση δικηγόρου υποχρεωτική σύμφωνα με το νέο άρθρο 94 του ΚΠολΔ όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 4335/2015. Πλημμέλειες στο κληρονομητήριο μπορούν να διορθωθούν βάσει του άρθρου 315 ΚΠολΔ ή του άρθρου 823 ΚΠολΔ.

Για περισσότερα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί  μας εδώ.

You might like